top of page
Foto 8 Pedagogische visie.jpeg

De pedagogische visie
van
KSA Spermalie Sijsele

Steeds uitgaan van het unieke van elke KSA'er

Pedagogisch meegaan in het verhaal dat de jongens thuis ervaren

Elkaar helpen is een teken van respect en een voorbeeld van teamwork

Respect hebben voor het uniform en de waarden die daaraan zijn gekoppeld

Momenten van bezinning in ere houden

Altijd en overal de natuur waarderen

Leider worden is een proces van jaren

Inzicht krijgen in de werking van KSA door de jaren heen

Empathie en vriendschap vormen een krachtige ketting 

Foto 11 Pedagogische visie.jpeg

Iedereen brengt zijn eigen talenten mee naar de KSA, zij het nu logistiek, artistiek of cognitief. Iedereen heeft een plaats in onze jeugdbeweging en we dragen diversiteit hoog in het vaandel!

1.

Steeds uitgaan van het unieke van elke KSA'er

Foto 1 Pedagogische visie.jpeg

2.

Pedagogisch meegaan in het verhaal dat de jongens thuis ervaren

De basis van de vorming van elke KSA’er begint thuis, waar zijn rugzak wordt gevuld met waarden en normen. Wij nemen dit alles ter harte en vullen deze verder aan met de KSA-waarden die samen het pad effenen van Sloeber tot Leider.

Foto 6 Pedagogische visie.jpeg

“In de ban zijn” betekent binnen KSA dat je deel uitmaakt van een groep waarin je een onmisbare schakel van bent. Daarom motiveren we elkaar bij elke uitdaging, steunen we elkaar in moeilijke momenten en blijven we het hele werkjaar lang “ban-tastisch” veel plezier maken!

3.

Elkaar helpen is een teken van respect en  een voorbeeld van teamwork

Foto 5 Pedagogische visie.jpeg

4.

Respect hebben voor het uniform en de waarden die daaraan zijn gekoppeld

Je hele KSA-carrière lang draag je het uniform met trots en waardigheid. Dit symboliseert dat je als individu wil deel uitmaken van een jeugdbeweging die een groot deel van je jeugd kleur zal geven. Die kleuren, dat uniform is te respecteren, je draagt dit immers samen met anderen, dus we hebben hier eerbied voor.

achtergrond foto KSA 1.jpeg

KSA is een jeugdbeweging met zijn wortels diep in het katholiek gedachtengoed. We nemen dus de tijd om af en toe een bezinningsmoment in te lassen, even stilstaan bij wat om ons heen gebeurt. Zo zijn we ook aanwezig bij de (door de leiding aangegeven) misvieringen.

5.

Momenten van bezinning in ere houden

Foto 2 Pedagogische visie.jpeg

6.

Altijd en overal de natuur waarderen 

Veel van onze activiteiten gaan buiten door, vaak ook in het bos, in en rond water,… het milieu en de natuur maken een moeilijke periode mee door de klimaatveranderingen. Wij, als KSA’er, zorgen ervoor dat we de natuur verzorgen. We nemen onze afval mee, we laten bomen en struiken de kans om te groeien. Op die manier kunnen de KSA’ers na ons evenzeer van de pracht van de natuur genieten!

Foto 9 Pedagogische visie.jpeg

Wanneer je verschillende bannen hebt doorlopen, wanneer je de paascursus met glans hebt doorstaan, krijg je de kans om deel uit te maken van een unieke groep geëngageerde gasten. Je krijgt de kans om leider te worden. Maar eigenlijk is dat leiderschap al begonnen de dag dat je als sloeber voor het eerst je bord netjes aan de keuken kwam afgeven en “dankjewel” zei tegen de koks voor het lekker eten. Dat alles leidt je tot leider worden.

7.

Leider worden is een proces van jaren

Foto 3 Pedagogische visie.jpeg

8.

Inzicht krijgen in de werking van de KSA door de jaren heen

KSA bestaat al enkele decennia. In al die jaren zijn velen ons voorgegaan, is Noordzeegouw vaak van werkingswijze veranderd, aangepast aan de tijdsgeest. Het is dus goed om ook hier eens in te grasduinen. De lokale werking door en door kennen is verrijkend maar wij maken deel uit van Noordzeegouw en zij maken deel uit van KSA Nationaal. Interesse hierin is zeker een pluspunt !

Foto 4 Pedagogische visie.jpeg

Dit is waar het allemaal om draait. “Als je een clubje van toffe jongens ziet”, het was/is al jaren de openingszin van het KSA-Lied. Een groep gemotiveerde gasten die een toffe tijd beleven, spelenderwijs waarden en normen zich eigen maken en een voorbeeld worden als leider voor de kids die later in hun ban zitten. Die ketting binnen KSA draait al jaren en wordt steeds gesmeerd door empathie en vriendschap. Dat de Ketting Steeds Actief mag blijven!

9.

Empathie en vriendschap vormen een krachtige ketting

bottom of page